به گزارش خبرنگار مهر، در سالهای اخیر، یکی از مهمترین و تأثیر گذارترین اقدامات در جهت بهینهسازی مصرف انرژی در دنیا، برچسب انرژی ساختمان بوده است. در واقع، برچسب انرژی ساختمان، همچون برچسب انرژی لوازم خانگی، گواهینامهای است که ساختمانها را بر اساس میزان مصرف انرژی به ازای هر متر مربع، رتبهبندی میکند.
بر این اساس، شاید اجرای طرح برچسب انرژی ساختمان به تنهایی تأثیری در مصرف انرژی ساختمانها نداشته باشد؛ اما مزیتهای دیگری دارد که میتواند باعث کاهش جدی در مصرف انرژی شود.
علی بابایی، کارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه با اجرای این طرح، در ابتدا بستری فراهم میشود تا وضعیت مصرف انرژی در ساختمانهای کشور به طور دقیق مشخص شود، گفت: با اعمال طرحهای تشویقی و تنبیهی که روی برچسب انرژی ساختمان تعریف میشود، میتوان ساختمانها را به سوی بهرهورتر شدن هدایت کرد.
وی افزود: نظارت روی ساخت و سازها در کشور به خصوص بر روی مصرف انرژی ساختمانها، به هیچ عنوان وضعیت مناسبی ندارد؛ بر این اساس، در چنین شرایطی با اجرای طرح برچسب انرژی ساختمان میتوان روی ساخت و سازها نیز نظارت بهتری داشت؛ از طرفی شناسایی ساختمانهای غیربهرهور به راحتی امکانپذیر میشود و میتوان با طرحهای خاص برای اصلاح این ساختمانها، اقدامات هدفمندتری انجام داد.
به گزارش مهر، اکثر راهکارهایی که کارشناسان برای کاهش مصرف انرژی پیشنهاد میدهند، مربوط به اصلاح قیمت انرژی است؛ اما سوال اینجا است که آیا مردم تنها مقصر وضعیت فعلی مصرف انرژی در کشور هستند؟
به عبارت دیگر، وقتی خانوادهای در خانهای ساکن میشود که هدررفت انرژی بسیار بالایی داشته، عایقبندی دیوارها در آن به درستی رعایت نشده باشد و یا سیستم گرمایشی ساختمان به صورت بهینه کار نکند، آن خانواده توانایی مصرف بهینه انرژی را دارد؟
بنابراین علاوه بر اینکه با افزایش قیمت انرژی، مردم به مصرف درست توصیه میشوند؛ ابزارهای مصرف انرژی که در اختیار آنها قرار میگیرند نیز، باید وضعیت مطلوبی داشته باشند.در این میان، یکی از مهمترین پارامترهای مصرف انرژی در کشور، خود ساختمان است که باید به بهترین نحو ساخته شده باشد؛ به عبارت دیگر، مهم ترین ابزار نظارت روی کیفیت ساخت و ساز (از لحاظ وضعیت مصرف انرژی) نیز همانطور که گفته شد، اجرای طرح برچسب انرژی ساختمان است تا هم مسئولان مربوطه نسبت به کیفیت ساخت و سازها نظارت بیشتر و بهتری داشته و هم مردم، نسبت به وضعیت مصرف انرژی در ساختمان خود به طور کامل، آگاهی داشته باشند.
این طرح تاکنون در کشورهای بسیاری انجام شده و نتایج مطلوبی نیز به همراه داشته است. شکل زیر کشورهایی که تاکنون این طرح را اجرا کردهاند، نشان میدهد.
شکل ۱- نقشه کشورهایی که تاکنون طرح برچسب انرژی ساختمان را اجرا کردهاند-منبع: آژانس بینالمللی انرژی(IEA)
در این میان، کشورهای آبیرنگ کشورهایی هستند که در همه نقاط آنها برچسب اجرا میشود و در برخی نقاط نیز اجرای آن اجباری است. در کشورهای سبزرنگ در برخی نقاط اجرای طرح اجباری است. در کشورهای نارنجی در اکثر نقاط کشور این طرح به صورت داوطلبانه اجرا میشود؛ ضمن اینکه اجرای برچسب در کشورهای زردرنگ اختیاری و در تعداد اندکی پروژه در حال اجرا است. همچنین در کشورهای طوسیرنگ که ایران نیز یکی از این کشورهاست، یا طرح اجرا نمیشود یا اطلاعات دقیقی از آن در دست نبوده است.
آخرین قوانین و طرحهایی که در برخی از این کشورها انجام شده عبارت است از:
برزیل: اجرای طرح استاندارد انرژی صفر، ۲۰۱۷ میلادی
چین: اجرای طرح ال.ای.پی ۲۰۱۶ میلادی
غنا: اجرای طرح رتبهبندی ساختمانها از نظر مصرف انرژی، ۲۰۱۷ میلادی
اسپانیا: اجرای طرح برچسب انرژی توسط سازمان استاندارد اسپانیا، ۲۰۱۶ میلادی
اوکراین: تصویب قانون بهرهوری انرژی ساختمان، ۲۰۱۷ میلادی
کانادا: استاندارد ساختمان بدون کربن، ۲۰۱۷ میلادی
فرانسه: اجرای طرح داوطلبانه برچسب ساختمان، ۲۰۱۶ میلادی
آفریقای جنوبی: اجرای طرح برچسب انرژی ساختمان، سال ۲۰۱۷ میلادی
اتحادیه اروپا: آغاز طرح آزمایشی (level(s، سال ۲۰۱۷ میلادی
طرحها و قوانینی که ذکر شد آخرین طرحها و قوانینی هستند که در این زمینه در کشورهای یاد شده اجرا شده است. این طرحها در گزارشی که توسط سازمان ملل تحت عنوان «به سوی ساختمانهای بهرهور و بدون انتشار آلاینده» منتشر و بررسی شده است.
بنابراین همانطور که مشخص است یکی از جدیدترین و تاثیرگذارترین اقداماتی که برای بهبود وضعیت مصرف انرژی در بخش ساختمان و به طور کلی در مصرف کلی انرژی در دنیا در حال انجام است، اجرای طرح برچسب انرژی ساختمان است. در ایران نیز میتوان برای بهبود وضعیت مصرف انرژی، هرچه زودتر و بهتر این طرح را انجام داد؛ ضمن اینکه به طور قطع، برای اجرای بهتر این طرح، بررسی تجارب سایر کشورهای پیشرو در این زمینه نیز کمک بسیاری خواهد کرد.
نظر شما